La platja de Cap Negret està formada per grava de color negre, un sediment format per l’erosió de roques volcàniques. I és que al port de Cap Negret ens trobem amb un aflorament volcànic únic a la Comunitat Valenciana! Junt a les illes Columbretes i a Cofrents.
A l’aflorament de Cap Negret es poden observar les restes d’una erupció volcànica de fa 225 milions d’anys.
Va ser una erupció explosiva submarina, que es va produir a una profunditat d’uns 30 metres. La presència d’alguns minerals verdosos estranys, com la epidota, demostra aquest fet, ja que aquests minerals només poden formar-se en superfície quan la lava reacciona amb les sals presents en l’aigua. A més, la presència de blocs a les colades de lava demostra que es van produir violentes explosions.
Però no veiem el con volcànic! On és la muntanya generada per les successives erupcions? L’aflorament de Cap Negret està format per les restes d’un antic volcà de fissura, una esquerda de la superfície per la qual va començar a eixir lava i de la qual només ha quedat algun dic.
D’altra banda, fa tant de temps que aquest volcà es va extingir, que ha estat arrasat
per l’erosió. Per tant, ja queda molt poquet de l’edifici volcànic que es va generar amb les erupcions de fa 225 milions d’anys. Podem observar-hi un dic i blocs de roca basàltica.