Éssers vius microscòpics
A la ruta pel riu Algar anem a agafar una mostra d’aigua estancada. Anem a veure-la utilitzant el microscopi òptic. Podem veure gran quantitat de «animalets microscòpics»!
En primer lloc, realitzarem una pràctica de laboratori per observar els éssers vius microscòpics que habiten el riu. Veuràs algun parameci, alguna vorticel·la, alguna alga verda i, fins i tot, alguna Dafnia. Però, són animals o són plantes? Tenen cèl·lules procariotes o eucariotes? Són unicel·lulars o pluricel·lulars? Molts d’ells pertanyen al regne dels Protoctists. Dibuixa els organismes que hages aconseguit observar, busca informació i realitza un esquema en què n’especifiques les característiques (com viuen, de què s’alimenten, quin tipus de cèl·lules els formen…) i una petita classificació dels protozous.
Protistas:
Ameba comiéndose dos paramecios:
Paramecio comiendo:
Activitat interactiva: Característiques dels protoctistes.
Activitat interactiva: Clau dicotòmica de protoctistes.
Activitat interactiva: Les algues.
Crucigrama: Protoctistes.
Activitat interactiva: Preguntes de verdadeo o fals sobre protoctistes.
Activitat interactiva: Identificació de protoctistes.
En segon lloc, a la desembocadura del riu, o en algun altre punt de les nostres platges hauràs observat totes aquestes «algues» mortes que s’acumulen sobre la grava. Són restes de Posidònia oceànica, com saps una alga molt important en el nostre litoral, o no? Anem a fer una pràctica de laboratori en què comparem la Posidònia amb una alga. A continuació, hauràs de fer un informe sobre Posidonia oceanica i un esquema en què especifiques les característiques i una petita classificació de les algues.
Conoce la Posidonia: