Itinerari de la ruta
La ruta del Far de l’Albir està situada al Parc Natural de la Serra Gelada i és un dels itineraris més bells del litoral alacantí.
El recorregut comença a l’entrada principal del Parc Natural situada a Alfàs del Pi. Uns pocs metres més endavant hi ha una àrea recreativa que es troba al costat d’un barranc. Continuem per la pista asfaltada i parem en un dels miradors que ens trobem pel camí per veure la inclinació dels estrats, les formacions muntanyoses que envolten el Parc Natural i les poblacions que en formen part.
Continuem el nostre camí per la pista asfaltada fins que passem per un túnel i trobem que els materials rocosos canvien des d’una barreja de gres i calcària fins a calcària. Observem que en algunes calcàries hi ha uns fòssils anomenats «Condrodonts«.
En seguir la pista arribem a un lloc on es pot diferenciar clarament les característiques entre la cara de solana i la d’ombria. A la cara de solana, molt més seca, ens trobem espècies vegetals típiques, com el margalló (Chamaerops humilis), l’espart (Stipa tenacissima) i la sempreviva (Helichrysum stoechas).
A la cara d’ombria, molt més humida, ens trobem espècies vegetals com el coscoll (Quercus coccifera), l’arçot (Rhamnus licyoides), el llentiscle (Pistacia lentiscus), l’albaida (Anthyllis citsoides), el bruc (Erica multiflora) o l’estepa blanca (Cistus albidus). El tipus de roca que ens trobem en aquesta zona és el gres.
Anem cap al far i, en un punt proper a ell podrem veure les mines d’ocre, actualment en desús. I també podem observar el punt més alt de la Serra Gelada (l’alt del Governador) i el pic del far, tots dos separats per una falla.
Finalment, arribarem al far, des d’on podrem observar la panoràmica, les aus aquàtiques i, si tenim sort, els dofins.
Per introduir-te la ruta, et presentem el vídeo que va publicar recentment la Comunitat Valenciana sobre la Badia d’Altea:
Altea, Calpe y L’Alfàs del Pi, tesoros de la Costa Blanca: