Sub-projecte: La formació de les serralades
Com es va formar la Serra Gelada? Per què es van plegar, es van fracturar i van ascendir les roques sedimentàries?
Anem a representar el procés de formació de les serralades a partir de la construcció d’una maqueta d’una zona de subducció. Aquesta maqueta es presentarà com a producte intermedi del present projecte i s’exposarà als companys abans de les vacances.
Ja hem explicat que els continents es mouen a causa de la deriva continental i que la causa de la separació dels continents és l’expansió dels fons oceànics a partir dels materials volcànics expulsats per un rift.
Tot això forma part d’una teoria global coneguda com a Tectònica de plaques que ens diu que la litosfera està dividida en fragments (plaques) i que aquestes es mouen, separant-se o xocant.
Com hem vist, on les plaques se separen apareix un rift i es genera un oceà que separa dos continents. Però, si al rift es forma nova litosfera oceànica, la litosfera es fa cada vegada més gran? No sembla lògic que cada vegada hi haja més litosfera, per tant, en una altra part s’ha de destruir la litosfera. Vegem com succeeix això.
A les zones on dues plaques xoquen, la litosfera oceànica s’enfonsa en el mantell (subducció), mentre que els sediments acumulats al mar es pleguen, es fracturen i s’alcen, emergint per sobre del nivell del mar i donant lloc a cadenes muntanyoses.
La Serra Gelada forma part de les Serralades Bètiques, les quals es van formar quan van xocar les plaques Ibèrica, Africana i Alboran, fa 18 m.a., donant lloc a una zona de subducció i a l’elevació de les cadenes muntanyoses.
La subducción | Biolocus
Ciencia Exprés: placas tectónicas
Els grups hauran de repartir-se els tres tipus de límits destructius:
- Xoc entre placa oceànica i placa continental.
- Xoc entre placa oceànica i placa oceànica.
- Xoc entre placa continental i placa continental.
BIBLIOGRAFIA I ENLLAÇOS
- Maquetes de plaques tectòniques – La ciència de la vida: http://biogeocarlos.blogspot.com.es/2009/11/maquetas-tectonica-de-placas-2009.html
- Amunt, que vénen empenyent!: http://www.madrimasd.org/cienciaysociedad/taller/experimentos/cienciasnaturales/arriba_que_viene_empujando/default.asp
DESCARGAS: